Булфото и МОИма ли връзка между проявата на войнстващ национализъм и

...
Булфото и МОИма ли връзка между проявата на войнстващ национализъм и
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Мачист, ксенофоб, носталгик, евроскептик - такъв ли си?

Булфото и МО

Има ли връзка сред проявата на войнстващ национализъм и комплексите - националните и персоналните? Ако се съди по деянията му в последните години - да и в двата случая. Чувството за непълноценност поражда експанзия, а от експанзията някои хора правят политика и натрупат политически дивиденти.

Интересен коментар разгласява Георги Лозанов в " ". 

" Мачист, ксенофоб, носталгик, евроскептик - подобен ли си? "

Либералната народна власт не е идеология, а празна идеологическа рамка, в която намерено можеш да си последовател на всяка идеология, стига да не е незаконна. Задачата на държавната власт там е да ръководи обществените системи в услуга на хората, а не мисленето им.

В тоталитарните общества е противоположното - има държавна идеология, чиито съперници намерено се преследват от силовите институции. В страните от руския блок тя се наричаше марксизъм-ленинизъм и отклоненията от нея се наказваха, в случай че не със затвор, лагер или изселване, то с професионално декласиране и обществена маргинализация. Доколко тази идеология бе артикул на държавна принуда, а не на личен избор, пролича, когато за броени дни след рухването на режима, марксистите-ленинци у нас изчезнаха. Дори политическите наследници на някогашната комунистическа партия престанаха да се афишират за такива. Демокрацията, в случай че не друго, ни беше донесла независимост на убежденията.

Около изборите в България още веднъж ще се извият " патриотични " хорá. От някои може и да се родят положителни политически хрумвания. Но истината е, че доста от " патриотите " употребяват патриотичните усеща безконтролно и антинационално.

Само че по време на ръководството на ГЕРБ и Обединените патриоти още веднъж стартира да се усеща обвързване на държавната власт с идеология - тази на национализма, интензивно прокламирана от дребния съдружен сътрудник при очевидната примирителност на огромния. Вярно, за репресии по такава линия било пресилено да се приказва, само че не и за кампанийно заклеймяване на хората с демократични убеждения от страна на представители на властта и на лоялните към нея медии. Превръщането им в идеологически зложелател е показателно за локалния шовинизъм - той действа като вид на днешния консерватизъм с неговата упоритост, изключително изявена при водачи от вида на Тръмп, Путин или Орбан, да е нова държавна идеология, която в международен проект да постави завършек на демократичната народна власт.

Какви са белезите на нашенския национал-консерватизъм - по-отчетливи или по-срамежливи? Той може да не е кой знае какъв брой автентичен като идеология, само че си има собствен балкански мирис, мирише на чубрица и барут. И преди всичко, несъмнено, е носталгичен - съвременниците " не могат да стъпят на дребния пръст " на предците си, сегашното се храни със славата на предишното. При нас освен далечното и още по-далечното, само че и близкото - не единствено ханове, царе и патриарси, само че и социализмът е обект на носталгия, изключително дисциплинарните му структури, наложителната казарма, да вземем за пример. Или пък съдействието на тайните комунистически служби като осъществяване на родолюбив дълг. Така разумно българските патриоти се оказват русофили, само че не в културен, а в политически смисъл. Нито имат нищо срещу мита за Русия като двойна освободителка, нито се изправиха против скорошните похищения на Кремъл над българската история, въпреки другояче ревностно да я бранят. Нямат проблем и със зависимостите на БПЦ от РПЦ и изобщо с превръщането на Православната църквата в щит против въздействието на западните демокрации.

На второ място национал-консервативната идеология е евроскептична - едно, тъй като по принцип е за връщането на автономността на националните страни, и второ, тъй като особено от нас Европейски Съюз единствено се възползва (не обратното) без минимум да ни прави оценка по достолепие. А кой, питат те, в случай че не ние, ги е избавил от османското настъпление, да речем.

Трето, тази идеология е ксенофобска - бързо трансформира другите (турци, роми, бежанци, хомосексуални и пр.) във врагове. Особеното в нашия случай обаче е, че трансформира във врагове и сходните. Повече от век след балканските войни националистите не престават да са най-подозрителни и най-склонни към омраза със съседите. В разбирането им, даже да са принудени да го премълчават, и в традицията на Вътрешна македонска революционна организация националните идеали се постигат с кръв. Или си победител, или си жертва!

Четвърто, национал-консерватизмът ни е мачизъм. Истински родолюбец може да бъде единствено същинският мъж. При това същинските мъже са на Изток, на Запад са хомосексуалните и другите общности с неразбираема полова еднаквост. Мачизмът се оказва евроскептицизъм, евроскептицизмът - русофилия, русофилията - соцносталгия и така нататък, до момента в който кръгът се затвори и надянат на главата ти скафандъра на идеологическата слепота.

Националистите в ръководството направиха два удара, станали пословични, с които подчиниха държавната политика на идеологията си - отказът от утвърждението на Истанбулската спогодба и ветото върху договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Въпреки че ГЕРБ към този момент бяха приели конвенцията без обструкции и въпреки че ветото задраска цялата ни политика до момента в поддръжка на Македония, като се стартира от това, първи ги признахме и се стигне до уговорките ни при европредседателството за балканско уголемение на Европейски Съюз. Посланието е недвусмислено: идеологията на националистите сега е по-силна от позицията и на сътрудниците им, и на предшествениците им.

Ударите бяха осъществени в режим на постистина, при който шумно изразените отзиви изместват обстоятелствата. Накрая излезе, че конвенцията не е против домашното принуждение, а за някаква многобройност на половете, нищо че в нея няма и дума по подобен въпрос. Обаче постистината свърши доста работа в идеологическата битка на национализма против демократичната народна власт, Европейски Съюз, толерантността към разликата и в отбрана на обичайното право на " същинските мъже "  да пошляпват дамите си в къщи.

Със Северна Македония пък на националистите напряко им " падна сърце на място ", от кой момент Вътрешна македонска революционна организация чакаше да я вземе " на мушка ". Режимът на постистина се реализира като един политически въпрос, който изисква дефинитивно решение, и се подмени от голям брой исторически, които не могат да имат такова. Защото, както споделя Попър, една доктрина (историческа в случая), с цел да е научна, би трябвало да може да бъде опровергана, другояче е вяра. Излезе, че това дали македонците ще стартират договаряния за влизането си в Европейски Съюз зависи от отговора на следния въпрос: българин ли е Гоце Делчев или македонец, или - защо не - и двете.

Ако ГЕРБ и " патриотите "  отново се коалират

Ветото обаче, като се изключи че даде израз на ксенофобията " отблизо разстояние "  на национализма, обслужи и, прочее, напълно не изненадващо, сръбско-руските ползи в района, ориентирани към блокиране на евроинтеграцията му. Така националистите, които на приказки громят просръбския и антибългарския македонизъм, на дело му дадоха рамо.

Ще кажете, ти си приказва, само че българите всеобщо са против конвенцията и за ветото. Така е, тъй като пропагандните тактики на постистината подменят твоето мнение с непознато и когато се усетиш, към този момент е късно. Това стана с избора на Тръмп, с Брекзит, а и ние евентуално ще дадем следващия проблем - триумфът на Вътрешна македонска революционна организация на парламентарните избори, откакто съумяха да се отърват от някогашните си съидейници Симеонов и Сидеров. Сега единствено те са българският национал-консерватизъм. И ако отново се коалират с ГЕРБ, нищо чудно марксизмът-ленинизмът да се възроди, единствено че с други думи към тиретата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР